Kések Fenése

A késeink élezését bízzuk inkább szakemberre. Azonban késeink otthon is élezhetőek, ha valaki elsajátítja a megfelelő élezési technikát és kizárólag jó minőségű anyagokat használ erre a célra.
 
Minél gondosabban bánunk késünkkel, annál hosszabb ideig nem igényel Fenést. A tökéletes vágóél megtartása érdekében azonban teljesen normális, ha egy kést időközönként fenni kell. Tovább éles marad a penge, ha mindig puha felületű, pl. fából vagy műanyagból készült vágódeszkán vágunk vele. Soha ne használja a kést kemény konyhai felületeken mert az kicsorbítja az élét!
 
Minden késélnek rengeteg’’ mikrofoga” van, mely idővel szemmel nem észrevehetően (Csak mikroszkóp alatt lehet érzékelni ezt a jelenséget), De elhajlanak. Egy jó minőségű fenőacélt használva ezek a mikrofogazások egyenesbe hozhatók. 

Ajánlott:
A fenőkövet/fenőacélt kb.10-200-os szögben tartsuk.  Ez egy áltlános 30-400-os él szöget biztosít.